1 apr

De flexibiliteit van studiekeuze

1 april, hét uiterlijke moment voor studiekiezers om zich aan te melden voor een mbo-opleiding. Toch? Is die datum eigenlijk écht zo uiterlijk? We gingen in gesprek met onze loopbaanadviseur Marieke om ouders en studiekiezers meer duidelijkheid te bieden over de mogelijkheden en flexibiliteit van een studiekeuze. 

De echte definitie van studiekeuze
Het woordje ‘keuze’ impliceert dat er sprake is van een situatie waarin je tot een definitief besluit komt. Een besluit waar je niet makkelijk op terugkomt. Maar studiekeuze is een proces dat niet over één nacht ijs gaat. Toch ligt er veel druk op jongeren op het moment dat 1 april nadert. “We merken dat het aantal loopbaangesprekken vanaf de kerstvakantie oploopt en als februari nadert, krijgen we vaak de vragen: ‘Hoe zit het dan met 1 april?’ of ‘Kunnen we snel op gesprek komen want het is bijna 1 april’”, vertelt Marieke. Hoewel er bepaalde toelatingsprocedures zijn waar sommige opleidingen mee te maken hebben, zijn er ook na 1 april diverse mogelijkheden. 

Kiezen op het juiste moment
Daarom zijn wij flexibel. Je kunt je – voor bijna alle opleidingen – op elk moment aanmelden en op meerdere momenten instromen. Het allerbelangrijkste is dat je een studiekeuze maakt waarvan je als studiekiezer denkt: hé, dit interesseert mij en hier wil ik meer over weten, hier wil ik op dit moment mee aan de slag. En het moment waarop dat kwartje valt, kun je niet sturen. Marieke vult aan: “Zorg in ieder geval dat je kiest wat het beste voelt en weet dat de keuze niet voor altijd is, maar dat het vooral nu leuk en interessant moet zijn. Ook ná 1 april ben je van harte welkom om een opleiding te kiezen of met ons in gesprek te gaan. Daarom zijn er ook nog zoveel open avonden, X-periences of meeloopdagen in april, mei en juni.” Daarnaast zijn er vaak mogelijkheden om later in te stromen of zelfs te switchen na de start van het schooljaar.

Flexibel opleiden
Flexibel opleiden betekent voor ons de student centraal stellen, kijken wat het beste bij hem of haar past. Wij geloven dat we met een eerlijk en transparant advies, de studiekiezer echt verder helpen. Dat is ook wat je van ons mag verwachten. We kijken naast de reguliere leerwegen zoals bol- en bbl- opleidingen, ook naar de verschillende onderwijsvormen binnen deze leerwegen. Denk aan de praktijkroute, modulair onderwijs, programmatisch toetsen en diverse maatwerktrajecten. Marieke: “We kijken altijd naar wat het beste bij een student past. Het belangrijkste is dat iedere student zich op de juiste plek voelt en zich op de best passende manier kan ontwikkelen.”

Heroriëntatie  
Soms ontdekken studenten pas tijdens hun opleiding dat ze liever een andere richting op willen of behoefte hebben aan een andere vorm van onderwijs. Dat is geen verkeerde keuze, maar een kans om een beter passende studie te vinden. Je ontdekt zo namelijk ook wat je niet wilt. “Je hebt dan in ieder geval al een ervaring opgedaan op het mbo. Jongeren kijken hierdoor vaak ook heel anders naar een studiekeuze dan wanneer dat ze nog op het vmbo, havo of vwo zitten”, vertelt Marieke. Naast individuele loopbaangesprekken of studiekeuzeworkshops, zijn er ook andere trajecten die je kunt volgen om meer over jezelf en alle mogelijkheden te leren als je er echt niet aan uitkomt of als je je wilt heroriënteren. “Tijdens een traject van 8 of 20 weken ga je op zoek naar jezelf, de mogelijke opleidingen die hierbij passen én loop je mee bij bedrijven”, legt Marieke uit.

Al met al is een studiekeuze dus een belangrijke, maar geen onomkeerbare beslissing. Met de juiste begeleiding, flexibiliteit en realistische verwachtingen kunnen jongeren met vertrouwen hun volgende stap zetten. En of dat nu voor of na 1 april is, het belangrijkste is dat de keuze goed voelt, aansluit bij huidige interesses en ambities én bij jezelf.