14 okt

Samenwerking Gilde Opleidingen en Brainport Industries College

Gilde Opleidingen en Brainport Industries College (BI College) slaan de handen ineen om het techniekonderwijs in Noord- en Midden-Limburg te versterken. Samen willen we nóg meer (jonge) mensen enthousiast maken voor een carrière in de techniek. Het project richt zich specifiek op de regio’s Noord- en Midden-Limburg, met als centrale locaties Venlo, Venray en Horst. Dankzij deze samenwerking kunnen we in deze regio’s een compleet netwerk van leerwerkbedrijven opzetten, zodat jongeren altijd een passende leer-werkplek in de buurt kunnen vinden.

Samen werken aan krachtig techniekonderwijs
De focus van deze samenwerking ligt op de mbo-opleidingen in de metaaltechniek en mechatronica. Daarbij gaat het om méér dan alleen opleiden. Studenten krijgen de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen door middel van praktijkgerichte trajecten zoals gastlessen, bedrijfsbezoeken en unieke bbl-opleidingen - met officieel erkend mbo-diploma - in samenwerking met lokale bedrijven. Het uitgangspunt is dat theorie en praktijk altijd met elkaar verbonden zijn. De samenwerking is ontstaan vanuit de behoefte van de maakindustrie in Noord- en Midden-Limburg om de instroom van goed opgeleide vakkrachten te vergroten. Deze samenwerking is een uitbreiding van het project ‘Techniek aan de Maas’, dat vier jaar geleden werd gestart door een tiental regionale bedrijven. Dankzij de samenwerking met Brainport Industries College en de inzet van betrokken ondernemers wordt dit initiatief nu structureel ondersteund en breiden we de activiteiten verder uit.

Brainport Industries College
Brainport Industries College is een stichting opgericht voor en door bedrijven in de maakindustrie. Ze focussen zich op het vergroten van de instroom van vakkrachten in de metaaltechniek en mechatronica. BI College is al ruim 10 jaar actief in de regio’s; de Kempen, Eindhoven en Helmond – de Peel. “Met deze regionale samenwerkingen willen we een stevige basis leggen voor de vakkrachten van morgen”, zegt Martine Dubling, directeur van Brainport Industries College. “We helpen jongeren om bewuste keuzes te maken voor een opleiding met of in de techniek, met volop ruimte om hun talenten te ontwikkelen. Samen zorgen we ervoor dat ze direct inzetbaar zijn in de praktijk. En juist die praktijkervaring geeft hen een voorsprong op de arbeidsmarkt en mooie kansen binnen ons netwerk van de (hightech) industrie.

Sterke start op de arbeidsmarkt
Voor zowel Gilde Opleidingen als Brainport Industries College draait het om één ding: jongeren in de regio de kans geven om hun talenten te ontwikkelen en hen voor te bereiden op een toekomst in de techniek. Samen met het bedrijfsleven bieden we hen een waardevol netwerk, een praktijkgerichte opleiding en goede begeleiding om een sterke start op de arbeidsmarkt te maken. Een belangrijke rol in deze samenwerking is weggelegd voor Albert de Graaf, adviseur bij Gilde Opleidingen, die is aangesteld als regiocoördinator. Hij wordt het gezicht voor techniek in Noord- en Midden-Limburg én de schakel tussen onderwijs, bedrijfsleven en leerlingen/studenten. “Mijn doel is om jongeren en zij-instromers de kansen in de technieksector te tonen, zodat zij hun passie kunnen ontdekken en een bewuste keuze maken voor een carrière in de techniek.”

Goed opgeleide vakkrachten
Deze samenwerking creëert unieke kansen voor studenten, docenten en het regionale bedrijfsleven. Studenten krijgen praktijkgerichte opleidingen en toegang tot leerwerkbedrijven in de regio, waardoor leren en werken altijd dichtbij zijn. Door werken en leren te combineren in de mbo-bbl profiteren bedrijven van een constante instroom van goed opgeleide en gemotiveerde vakkrachten, die bijdragen aan de groei van hun organisatie. Voor Gilde Opleidingen is deze samenwerking een belangrijk onderdeel van onze missie om onderwijs met impact te bieden. Door de samenwerking met Brainport Industries College en regionale ondernemers zorgen we ervoor dat ons onderwijs blijft inspelen op de ontwikkelingen in de sector, zodat studenten klaar zijn voor de uitdagingen van morgen.