Om in te spelen op de groeiende vraag naar goed opgeleide sociaal verpleegkundigen in de langdurige zorg, start Gilde Opleidingen vanaf het schooljaar 2025/2026 met de nieuwe bol-opleiding Sociaal Verpleegkundige in Geleen. De opleiding wordt in nauwe samenwerking met het werkveld vormgegeven, waarbij praktijkgerichte casuïstiek en contextueel leren centraal staan.
Zorgbehoefte van de doelgroep staat centraal
De nieuwe opleiding tot Sociaal Verpleegkundige richt zich op de specifieke zorgbehoeften van mensen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en gehandicaptenzorg (GHZ). Waar reguliere verpleegkundige opleidingen vaak een bredere basis bieden, is deze opleiding vanaf het begin toegespitst op de doelgroep van de langdurige zorg. De sociaal verpleegkundige kijkt naar de mens als geheel, met aandacht voor de relatie met de cliënt, positieve gezondheid en preventie. Hierbij werkt de sociaal verpleegkundige nauw samen met verschillende instanties en professionals.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De niveau 4 bol-opleiding geeft studenten een sterke basis in zowel de verpleegkundige zorg als in de sociale aspecten van de zorgverlening. Studenten leren onder andere klinisch redeneren, het voeren van het goede gesprek, preventief werken én het aangaan van een professionele relatie met cliënten. Daarnaast worden zij ook opgeleid in anatomie, fysiologie en verpleegkundige vaardigheden. Door de betrokkenheid van het werkveld, onder andere door gastlessen en praktijkstages, leren studenten vanaf het eerste jaar in een echte zorgcontext. De leslocatie bevindt zich op Dr. H. van der Hoffplein 1 in Geleen. Vanaf het eerste leerjaar staat contextrijk leren centraal, waarbij studenten door middel van casuïstiek en leren in een realistische zorgomgeving praktijkervaring opdoen.
Praktijkervaring en doorstroommogelijkheden
Tijdens de opleiding lopen studenten stage in werkvelden die gericht zijn op langdurige zorg, zoals de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, verslavingszorg, justitiële instellingen of de ouderenzorg. De stages zijn opgebouwd in complexiteit, waarbij in het eerste jaar de focus ligt op de basiszorg en in latere jaren de complexiteit toeneemt. Na het behalen van het diploma kunnen studenten als bevoegd verpleegkundige aan de slag in de GGZ of GHZ, maar ook in andere verpleegkundige werkvelden, zoals ouderenzorg, ziekenhuis en thuiszorg. De opleiding biedt daarnaast doorstroommogelijkheden naar het hbo, zoals de opleidingen hbo-Verpleegkundige en Sociaal Werk.
Samenwerking met regionale zorginstellingen
De ontwikkeling van deze opleiding vindt plaats in samenwerking met diverse regionale zorginstellingen. Dit zijn organisaties zijn nauw betrokken bij de opleiding. Niet alleen door het aanbieden van praktijkplaatsen maar ook door het geven van gastlessen en workshops. Dit maakt de opleiding niet alleen theoretisch, maar ook bijzonder praktijkgericht.
Open dag 26 januari 2025
Op zondag 26 januari organiseert Gilde Opleidingen een open dag van 9:30 tot 14:00 uur. Dan zijn studiekiezers op Dr. H. van der Hoffplein 1 in Geleen van harte welkom om meer informatie te krijgen over de nieuwe opleiding Sociaal Verpleegkundige. Tijdens deze dag kunnen bezoekers vragen stellen aan docenten en studenten.