11 aug

Gilde Opleidingen vernieuwt horecaonderwijs met aankoop foodhall MOUT

Venlo, 11 augustus 2025 – Met de overname van de voormalige foodhall MOUT in hartje Venlo zet Gilde Opleidingen een ambitieuze stap richting vernieuwing van het horecaonderwijs vanaf schooljaar 2026/2027. In deze bruisende praktijklocatie leren studenten het vak in een realistische, dynamische setting die perfect aansluit bij de horecawereld van nu én de toekomst.

Met de overname van de voormalige foodhall gaat voor Gilde Opleidingen een wens in vervulling: het horecaonderwijs een krachtige impuls geven. En dat op een prominente locatie vlak bij het stadscentrum, het station én aan het Julianapark in Venlo. Studenten van de studierichtingen horeca, kok en bakkerij gaan hier onder begeleiding van professionals – docenten én leermeesters - aan de slag in een contextrijke leeromgeving. Op deze locatie komen meerdere disciplines samen: van het runnen van de keuken en bakkerij, tot het bedienen van gasten én het draaien van een succesvolle horecaonderneming. Studenten draaien bijvoorbeeld mee in echte shifts, starten de dag met mise-en-place, verzorgen lunchservice voor publiek en sluiten af met een reflectiemoment met hun leermeester. Alle praktijkervaring die studenten nodig hebben vanuit één locatie. 

Leren in de praktijk
Volgens bestuursvoorzitter Peter Thuis is de aankoop van de foodhall een logisch vervolg op de onderwijsvisie van Gilde Opleidingen: “Wij geloven in onderwijs dat naadloos aansluit op de echte wereld. Met deze foodhall halen we de praktijk letterlijk in huis. Of eigenlijk wordt de praktijk het huis. Studenten worden uitgedaagd om verantwoordelijkheid te nemen, initiatief te tonen en te leren in een dynamische omgeving waar gastvrijheid centraal staat.”

Flexibele locatie, flexibel onderwijs
Een locatie zoals de voormalige foodhall en het daarbij horende bestemmingsplan zorgen voor veel flexibiliteit in de manier waarop onderwijs aangeboden kan worden. De locatie ademt gastvrijheid, iets wat als gemene deler geldt voor meerdere opleidingen binnen Gilde Opleidingen. Niet alleen studenten van de opleidingen horeca, kok en bakkerij komen hier tot hun recht. Ook studenten van de richtingen recreatie en toerisme kunnen in deze omgeving waardevolle praktijkervaring opdoen, bijvoorbeeld met het organiseren van evenementen. Een belangrijk onderdeel van de opleidingen én van grote waarde voor een dynamische stad als Venlo.

Openstelling vanaf schooljaar 2026/2027
In het komende schooljaar wordt de foodhall ingericht als onderwijs- en praktijklocatie én wordt het gebouw geschikt gemaakt voor de toekomst; duurzaam, flexibel en modern. De officiële opening staat gepland voor september 2026.