Van de ongeveer 40.000 koks in Nederland mogen slechts 124 zichzelf S.V.H. Meester-kok noemen. Dat is de hoogste onderscheiding van vakbekwaamheid die behaald kan worden. Hoe bijzonder is het dat we binnen Gilde Opleidingen zo’n uitzonderlijk talent in huis hebben?! Mathieu Vanhautem draagt deze titel met trots. Als docent Gastronomie brengt hij al meer dan 25 jaar zijn passie voor koken over op onze Food & Hospitality-studenten in Venlo.
Mathieu is aan de slag gegaan met het bedenken van een bewust, smaakvol recept: bloemkool met Hollandse garnalen en peterselieolie. Het recept is samengesteld met seizoensgroenten van eigen bodem. Mathieu werkt met ingrediënten die rechtstreeks uit de moestuin van onze locatie in Venlo worden geoogst. Een culinaire ervaring om van te watertanden!
Ingrediënten: voor 10 personen
Bloemkool:
1 st. Bloemkool
2 dl. Koolzaadolie
50 gr. Vadouvan kruiden
Peper en zout
Peterselie:
1 st. Bos peterselie
1 dl. Koolzaadolie
Peper en zout
Hollandaisesaus:
6 st. Eidooiers (150 gr.)
1 dl. Castric*
250 gr. Geklaarde roomboter**
*De Castric maak je door 1 dl witte wijnazijn met 1 dl water, 1 gesnipperd sjalotje en een laurierblad in te koken)
*Dit maak je door boter te smelten. Daarna giet je de vloeistof via een zeef over in een andere pan zodat de eiwitbestanddelen en het water achterblijven.
Bereidingswijze:
Bloemkool:
Peterselieolie:
Hollandaisesaus:
Aardappelchips:
Hollandse garnalen:
Serveren:
Koks van de toekomst
Het docententeam van Gilde Food & Hospitality werkt met volle toewijding aan de toekomst van hun studenten. Centraal staat het ontwikkelen van bewustzijn bij de studenten, met een grote focus op de bereidingstechnieken en vaardigheden die straks in de beroepspraktijk onmisbaar zijn. “We vinden het belangrijk dat ze de seizoenen en producten goed kunnen herkennen. En dit weten te combineren met warenkennis, menuleer en keukentheorie”, zegt Mathieu. “We eten en leven gezonder, we laten de aarde beter achter, we verspillen minder, we gunnen de producent een eerlijke prijs en we zorgen voor meer dierenwelzijn. Dat is waar het binnen de koksopleidingen om draait.”