Maatwerk: Het nieuwe normaal

20 juni 2024

Door Maurice Hommen

 “In een klas van twintig studenten is het een uitdaging om iedereen goed te kunnen zien; dat vergt extra inspanning. Het uitvalpercentage bij ICT is hoog, vaak tussen de 30 en 40 procent, ondanks de grote vraag naar ICT’ers. Het probleem hierachter ligt deels in het beeld dat studenten hebben van deze studie voordat ze ermee starten: ‘Ik vind gamen leuk, gebruik de hele dag mijn telefoon en computer…’ Maar de realiteit is anders: het vereist dagelijks uren achter de computer zitten. Mensen met een natuurlijke aanleg voor ICT voelen zich hierin thuis; ICT'er-zijn zit in je.

De behoefte aan goede studentenzorg werd dit jaar duidelijk toen een bijzondere studente zich aanmeldde voor onze ICT-opleiding. Haar opvallende verschijning en uitstekende sociale vaardigheden, zeldzaam binnen ICT, trokken onze aandacht. Veel ICT-studenten zijn van nature introvert en kunnen moeite hebben met sociale vaardigheden. Hoewel haar profiel en persoonlijkheid afweek van de gemiddelde ICT student, wilden we haar alle kansen bieden en goed begeleiden.

Toen ze eenmaal begon aan de opleiding, gaf ze zich er volledig voor. Maar al snel besefte ze dat het niet helemaal bij haar paste en overwoog ze om te stoppen. We zijn in gesprek met haar gegaan, samen met docenten, loopbaanbegeleiders en haar ouders, om een passende oplossing te vinden. Uiteindelijk besloten we om maatwerk te leveren. We keken naar haar mogelijkheden en wat ze nodig had om een niveau 2 diploma in ICT-support te behalen, wat haar een startkwalificatie zou geven én ICT-competenties die ze in vele andere beroepen kan gebruiken. En daar koos ze voor.

Onderscheidende studentenzorg én maatwerk binnen ICT nemen een bijzondere betekenis aan. Onze onderwijsaanpak heeft een sterke opvoedkundige component, en het kleinschalige en betrokken onderwijs van Gilde Opleidingen draagt enorm bij aan de ontwikkeling van onze studenten op sociaal vlak. We begeleiden onze studenten als jongvolwassenen naar het begin van hun loopbaan en zorgen ervoor dat ze goed voorbereid zijn op de uitdagingen van de echte wereld. We kijken verder dan met als doel een goede match te vinden die écht bij hen past, zowel op korte als op lange termijn.
 
Ondanks onze inspanningen en het overeengekomen maatwerktraject, dreigde het met deze studente bijna weer verkeerd te gaan. Ze had al eerder te maken met uitdagende sociale omstandigheden en leek op het punt om opnieuw in een lastige situatie terecht te komen. Gelukkig besloot ze door instinctief en sociaal handelen van onze werknemers en een aantal goede gesprekken toch door te gaan met haar studie.
 
Dit benadrukt het belang van voortdurende monitoring tijdens maatwerktrajecten, zelfs als niet elke student succesvol is. Die realiteit moeten we accepteren. Wat ons onderscheidend maakt in studentenzorg is dat we álles proberen.”