Tijdens de opleiding straatmaker leer je welke soorten bestratingen er zijn. Van bakstenen tot natuurstenen. En van keien tot tegels. Ook leer je werken met allerlei machines. Neem de trilmachine, waarmee je ondergronden vlak maakt. Om een straat compleet in te kunnen richten leer je tekeningen lezen, oppervlakten en hoeveelheden berekenen, parkeervakken en verkeersdrempels uitzetten. Ook de grond profileren en egaliseren hoort bij je ‘lesmateriaal’.
Naast je verplichte vakken kies je zelf ook vakken uit; je keuzedelen. Deze sluiten aan bij je opleiding of het kunnen vakken zijn in een hele andere richting die jou interesseert.
Open avond Roermond: Grond-, Weg- en Waterbouw [BBL, niveau 2 en 3]
11 feb 2025
17:30-18:30
X-perience Roermond: Mobiele Werktuigen, Grond-, Weg- en Waterbouw
19 feb 2025
X-perience Roermond: Mobiele Werktuigen, Grond-, Weg- en Waterbouw
19 feb 2025
Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:
Cursusgeld BBL
Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.
Extra
Je maakt ongeveer €400,- euro kosten voor leermiddelen.
Je werkt bij een klein of groot bedrijf dat gespecialiseerd is in bestratingen. Meestal werk je in een ploeg aan straten en trottoirs, maar ook aan tuinen, bedrijfsterreinen, parken en speeltuinen. Lekker in de buitenlucht dus. Soms leg je moeilijke patronen of werk je met lastige of grote materialen. Jij vindt alles een uitdaging. Je stuurt je team aan en onderhoudt contacten met de uitvoerder en de opdrachtgever. Ook bewaak je de planning van jouw team en zorg je altijd voor een optimale kwaliteit.
Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Dan is het advies om je aan te melden vóór 1 april. Want hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je natuurlijk van harte welkom bij ons!
Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.
Wil je hier meer over weten? Dan staat het Infopunt voor je klaar. Je kunt hen mailen via info@gildeopleidingen.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.
Het ligt eraan wat je vooropleiding is, wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk ook naar niveau 4.
Bij Gilde Opleidingen zijn alle opleidingen onderverdeeld in 4 periodes. Voor het huidige studiejaar is dit:
periode | van | tot en met |
1 | Start schooljaar | |
2 | ||
3 | ||
4 | Einde schooljaar |
Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.
Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Volg je een opleiding op niveau 1? Dan hoef je geen laptop mee te nemen, hier zorgt jouw opleiding voor. Voor niveau 2, 3 en 4 geldt: je bent zelf verantwoordelijk om een eigen laptop mee te nemen ongeacht welk leerjaar of leerweg je volgt. Kijk hier of jouw laptop nog voldoet aan de basiseisen waaraan hij moet voldoen. Heb je een laptop met specifieke eisen nodig, dan hoor je dat van je opleiding.
Nee, dat is niet nodig. Je kunt gebruikmaken van Microsoft Office 365.
Het Gilde Studentenfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die financiële ondersteuning nodig hebben om een opleiding te kunnen volgen:
Let op: Ben je op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding, dan krijg je studiefinanciering. Uit deze inkomsten en eventuele inkomsten uit werk kun je onderwijsbenodigdheden betalen. Denk je dat het financieel echt niet lukt, dan kunnen we samen kijken of we je kunnen helpen. Er zal in dit geval altijd eerst een inkomenstoets worden uitgevoerd.
Gilde Opleidingen kan boeken en andere leermiddelen (zoals licenties of beroepskleding), de schoolnota of een laptop (mee)financieren. Dat stemmen we samen met jou af, zo kunnen we het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.
In het geval van studievertraging of maatschappelijke inzet is de vergoeding maatwerk en gebaseerd op het wettelijke minimum (jeugd) uurloon voor de periode waarin de vertraging of je maatschappelijke activiteit plaatsvindt. De Commissie Studentenfonds zal je aanvraag beoordelen.
Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten uit deze regeling: