Gespecialiseerd Kok

Jij kookt de sterren van de hemel

Gespecialiseerd Kok

Je krijgt de filosofie van de Dutch Cuisine onder de knie. Koken met duurzame gerechten, met streekproducten in de hoofdrol. Daarnaast leer je de leiding te nemen en werken onder grote tijdsdruk.

Opleiding

Waarom Dutch Cuisine? 

In onze regio Limburg is een groot aantal fantastische streekproducten beschikbaar. Limburgse groenten, fruit, stroop, kaas, bier, vis en vlees kun je tot de mooiste streekgerechten verwerken. We maken jou bewust van de herkomst van het product: wat is ermee gebeurd, hoe ga je het bereiden, welke combinaties kun je toepassen. Ook gaan we aan de slag met speciale bereidingstechnieken en specifieke vaardigheden die je als kok van de toekomst nodig hebt in het bedrijfsleven.

We vinden dat je alle producten goed moet herkennen en bewerken op basis van warenkennis, menuleer en keukentheorie. Alleen dan kunnen gerechten goed worden bereid. Ook het omgaan met verspilling, kostprijsberekeningen en inslag zijn in deze tijd van groot economisch belang.

In de keuken leer tijdens de opleiding Gespecialiseerd Kok de leiding te nemen. Je kunt dus goed met mensen omgaan. Werken onder grote tijdsdruk is ook een onderdeel van je opleiding. 

De vakken Nederlands en rekenen en loopbaan & burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Daarnaast volg je keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied. Bijvoorbeeld de keuzedelen regionale specialiteiten en producten, eetculturen of wensen of van grond tot mond.

Vakken:

  • verdieping en specialisatie in Kook- en bereidingstechnieken
  • gevorderde snijtechnieken
  • verdieping in warenkennis
  • hygiëne en HACCP
  • keukenorganisatie
  • werken in de keuken en communicatie
  • menusamenstelling
  • personeelsmanagement
  • vernieuwing en verfijning
  • foodtrends
  • Dutch cuisine
Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

  • mbo-diploma Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3)

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:

Cursusgeld BBL

  • 295,- per jaar voor niveau 1 en 2
  • €715,- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Maximaal € 250,- per jaar. Exclusief aanschaf laptop.



Bekijk onze laptopeisen

Over de opleiding

location_on
  • Roermond - Bredeweg 235
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
  • BBL
insert_invitation Duur: 2 jaar (na diploma Zelfstandig Werkend Kok)
notifications_active Startmoment: het hele jaar door mogelijk.

Verhuizingen

Let op: in de zomer van 2025 verhuizen enkele locaties in Roermond. De weergegeven locatie kan daarom afwijken voor studiejaar 2024-2025. Wil je weten waar jouw specifieke opleiding dit jaar wordt gegeven? Bezoek dan de verhuispagina voor de meest actuele informatie.

Bekijk de verhuispagina

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Over jou

Creatief
Creatief
Fit en gezond
Fit en gezond
Goede leider
Goede leider
Organisatietalent
Organisatietalent
Stressbestendig
Stressbestendig
Teamspeler
Teamspeler

De praktijk

Als gespecialiseerd kok werk je in een specialiteitenrestaurant. Jij vindt het leuk om nieuwe combinaties en bijzondere ingrediënten uit te proberen. Je kunt goed uit de voeten met de Dutch Cuisine filosofie, want je werkt graag met groenten. De gerechten die jij serveert zijn verrassend en origineel. Je stemt ze af op de wensen van de klant. Je volgt ook de trends in jouw vakgebied en je weet wat je ermee kunt doen.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 1.950,- en € 2.500,- bruto per maand
schedule
Onregelmatige werktijden
date_range
Mogelijk weekenddiensten
school
Hbo Hogere Hotelschool (vervolgopleiding)

Veelgestelde vragen

  • Bij een bbl-opleiding combineer je werken met leren. Je werkplek en opleiding moeten op elkaar aansluiten. Zorg dat je solliciteert bij een erkend leerbedrijf. Heb je nog geen idee bij welk bedrijf je wilt gaan werken? Kijk dan eens op www.stagemarkt.nl

  • Bij Gilde Opleidingen helpen we je natuurlijk op weg, maar je zult ook zelf moet zoeken. Solliciteer en/of vraag na bij organisaties bij jou in de buurt.

    Bekijk hier de lijst met alle erkende leerbedrijven voor de Gilde School voor Pedagogiek en Gilde Zorgcollege.

    Ook op de website stagemarkt.nl vind je stageplekken.

  • Een bbl-opleiding start alleen bij voldoende aanmeldingen. De uitvoeringslocatie van de bbl-opleiding wordt later bekend gemaakt.

  • Bij een bol-opleiding wissel je 5 dagen school af met een stageperiode. De (onbetaalde) stage is ongeveer 40% van je opleiding. Bij een bbl-opleiding werk je 4 dagen in de week betaald. 1 dag in de week ga je naar school. Je zoekt zelf een erkend leerbedrijf. Samen ga je een contract aan voor de duur van je opleiding.

  • De duur van een opleiding is afhankelijk van het niveau, niet van de leerweg. Bol en bbl duren dan ook even lang.

  • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Volg je een opleiding op niveau 1? Dan hoef je geen laptop mee te nemen, hier zorgt jouw opleiding voor. Voor niveau 2, 3 en 4 geldt: je bent zelf verantwoordelijk om een eigen laptop mee te nemen ongeacht welk leerjaar of leerweg je volgt. Kijk hier of jouw laptop nog voldoet aan de basiseisen waaraan hij moet voldoen. Heb je een laptop met specifieke eisen nodig, dan hoor je dat van je opleiding.