Het vak van onderwijsassistent is super afwisselend. De ene keer sta je voor de klas, daarna help je een leerling individueel. Je krijgt dus veel pedagogische vakken die jou leren hoe je met verschillende mensen om moet gaan. Daarnaast werk je aan de vakken waar je straks les in geeft, zoals Nederlands en rekenen. De opleiding biedt een mooie combinatie van theorie en praktijk. Kies je voor de opleiding in Weert of Roermond dan werk je 1 dag(deel) in de week bij een kinderopvang of op een basisschool. Je krijgt daar les en oefent meteen in de praktijk.
Naast de beroepsgerichte vakken volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.
Een bbl opleiding start alleen bij voldoende aanmeldingen. De uitvoeringslocatie van de bbl opleiding wordt later bekend gemaakt.
Beroepshavo in VenloKies je voor de opleiding in Venlo dan kun je je daarnaast inschrijven voor de Beroepshavo. Je krijgt naast je mbo-opleiding een extra pakket met twee tot vier havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen. Zie onderaan de pagina voor meer informatie bij veelgestelde vragen. |
Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:
Cursusgeld BBL
Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.
Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:
Lesgeld BOL
Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.
Kosten leermiddelen
Exclusief keuzedelen ongeveer €245,- per schooljaar (totale kosten gedeeld door aantal leerjaren). Exclusief aanschaf laptop. Kosten kunnen dus per jaar hoger/lager zijn.
Let op: in de zomer van 2025 verhuizen enkele locaties in Roermond. De weergegeven locatie kan daarom afwijken voor studiejaar 2024-2025. Wil je weten waar jouw specifieke opleiding dit jaar wordt gegeven? Bezoek dan de verhuispagina voor de meest actuele informatie.
Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.
Werk jij het liefst met kleuters of juist met volwassenen? Als onderwijsassistent kun je kiezen of je in het primair, speciaal, voortgezet of beroepsonderwijs wilt werken. Er is dus altijd een doelgroep die bij jou past. Vrijwel elke onderwijsinstelling kan wel wat assistenten gebruiken!
Geen dag is hetzelfde in het onderwijs. De ene dag observeer je de werkwijze van leerlingen en dit bespreek je met de leraar. De andere dag help je een groepje leerlingen met rekenen of je bent bezig met het inrichten en opruimen van het klaslokaal. Je bouwt een band op met de klas en ondersteunt de leraar waar je kan.
Schrijf je in voor jouw gekozen mbo-opleiding. Na je aanmelding voor die opleiding, ontvang je een brief of e-mail met informatie over Beroepshavo en een uitnodiging voor een informatieavond. Daarna kun jij je inschrijven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je mentor.
Beroepshavo is een opleidingsvariant binnen Gilde Opleidingen voor als je met een goede basis wilt doorstromen naar het hbo of met een bredere basis wilt starten op de arbeidsmarkt. Je krijgt naast je reguliere mbo-opleiding een extra pakket met 1 of 2 havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen.
Wat brengt Beroepshavo jou?