Je vindt het leuk om mensen te helpen. Als sociaal werker sta je midden in de samenleving en ondersteun je mensen om actief deel te nemen aan en onderdeel te zijn van de maatschappij. Tijdens de opleiding leer je inventariseren waaraan mensen behoefte hebben en hoe je ze hiermee kan helpen. Dat kan heel divers zijn, denk aan ondersteuning bij financiën, wonen, werk, opleiding, sociale relaties of gezondheid.
Naast de algemene vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en burgerschap krijg je beroep specifieke theorie. Je leert hoe je een aanpak ontwikkelt om mensen goed te kunnen begeleiden hun doelstellingen te behalen. Ook leer je activiteiten opzetten, uitvoeren en coördineren.
Je doorloopt de opleiding in je eigen tempo. Er wordt gekeken naar wat je al kunt en kent maar ook naar waar je nog behoefte aan hebt. Dit noemen we gepersonaliseerd leren. Zoals bij alle opleidingen volg je meerdere keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra verdieping geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.
In het eerste leerjaar krijg je gezamenlijk les met studenten van de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg. Ook bij deze opleiding staat het begeleiden van mensen met uiteenlopende hulpvragen centraal. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je in het eerste studiejaar breed te oriënteren op beide werkvelden en doelgroepen. Zo kun je onderzoeken wat het beste bij jou past. Gedurende je opleiding maak je een definitieve keuze qua afstudeerrichting. |
Beroepshavo in VenloKies je voor de opleiding in Venlo dan kun je je daarnaast inschrijven voor de Beroepshavo. Je krijgt naast je mbo-opleiding een extra pakket met twee tot vier havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen. Zie onderaan de pagina voor meer informatie bij veelgestelde vragen. |
Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:
Lesgeld BOL
Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.
Kosten leermiddelen
Exclusief keuzedelen ongeveer €205,- per schooljaar (totale kosten gedeeld door aantal leerjaren). Exclusief aanschaf laptop. Kosten kunnen dus per jaar hoger/lager zijn.
Let op: in de zomer van 2025 verhuizen enkele locaties in Roermond. De weergegeven locatie kan daarom afwijken voor studiejaar 2024-2025. Wil je weten waar jouw specifieke opleiding dit jaar wordt gegeven? Bezoek dan de verhuispagina voor de meest actuele informatie.
Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.
Als sociaal werker werk je vaak met een team van hulpverleners. Je helpt mee met het oplossen van problemen op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen. Jij bent het luisterend oor. Je vangt mensen op en zorgt dat ze bij de juiste personen terecht komen zodat mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Je organiseert en begeleidt activiteiten voor mensen met verschillende achtergronden, zodat ze goed kunnen meedraaien in de maatschappij. Mensen moeten zelf stappen zetten. Jij biedt hierbij ondersteuning. Zo help je met het schrijven van brieven of het aanvragen en invullen van formulieren. Daarnaast houd je de administratie bij en evalueert de dienstverlening. Dit doe je bij een wijk-, cultureel-, opvang- of jongerencentrum, woningstichting of woningcoöperatie. Ook kun je terecht in het vluchtelingenwerk, verslavingszorg, het ouderenwerk of een andere vorm van welzijnswerk.
Schrijf je in voor jouw gekozen mbo-opleiding. Na je aanmelding voor die opleiding, ontvang je een brief of e-mail met informatie over Beroepshavo en een uitnodiging voor een informatieavond. Daarna kun jij je inschrijven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je mentor.
Beroepshavo is een opleidingsvariant binnen Gilde Opleidingen voor als je met een goede basis wilt doorstromen naar het hbo of met een bredere basis wilt starten op de arbeidsmarkt. Je krijgt naast je reguliere mbo-opleiding een extra pakket met 1 of 2 havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen.
Wat brengt Beroepshavo jou?
Het ligt eraan wat je vooropleiding is, wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk ook naar niveau 4.
Bij Gilde Opleidingen zijn alle opleidingen onderverdeeld in 4 periodes. Voor het huidige studiejaar is dit:
periode | van | tot en met |
1 | Start schooljaar | |
2 | ||
3 | ||
4 | Einde schooljaar |
Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.
Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Volg je een opleiding op niveau 1? Dan hoef je geen laptop mee te nemen, hier zorgt jouw opleiding voor. Voor niveau 2, 3 en 4 geldt: je bent zelf verantwoordelijk om een eigen laptop mee te nemen ongeacht welk leerjaar of leerweg je volgt. Kijk hier of jouw laptop nog voldoet aan de basiseisen waaraan hij moet voldoen. Heb je een laptop met specifieke eisen nodig, dan hoor je dat van je opleiding.
Het Gilde Studentenfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die financiële ondersteuning nodig hebben om een opleiding te kunnen volgen:
Let op: Ben je op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding, dan krijg je studiefinanciering. Uit deze inkomsten en eventuele inkomsten uit werk kun je onderwijsbenodigdheden betalen. Denk je dat het financieel echt niet lukt, dan kunnen we samen kijken of we je kunnen helpen. Er zal in dit geval altijd eerst een inkomenstoets worden uitgevoerd.
Gilde Opleidingen kan boeken en andere leermiddelen (zoals licenties of beroepskleding), de schoolnota of een laptop (mee)financieren. Dat stemmen we samen met jou af, zo kunnen we het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.
In het geval van studievertraging of maatschappelijke inzet is de vergoeding maatwerk en gebaseerd op het wettelijke minimum (jeugd) uurloon voor de periode waarin de vertraging of je maatschappelijke activiteit plaatsvindt. De Commissie Studentenfonds zal je aanvraag beoordelen.