Mechatronica is een superuitdagend vakgebied. Je hebt niet alleen te maken met de ‘hardware’ van machines, maar ook met de bedrading en de software.
Wij leren je alles over de technische hoogstandjes die ons leven leuker, makkelijker of veiliger maken. Je leert mechatronische producten en systemen ontwerpen, maken en onderhouden. Dat betekent niet alleen tekenen en sleutelen, maar ook software programmeren.
Mechatronica is zo specialistisch dat engineers uit verschillende landen vaak samenwerken om het vakgebied verder te ontwikkelen. Veel instructies en handleidingen zijn daarom in het Engels. Na deze opleiding lees jij die moeiteloos! Tijdens de opleiding werk je veel in projecten. Kom je een probleem tegen? Dan zoek je eerst naar een passende opleiding. Zo leer je het meest.
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Daarnaast volg je keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.
Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.
Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:
Lesgeld BOL
Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.
Extra kosten
Ongeveer €350,- voor leermiddelen per leerjaar. Exclusief aanschaf laptop in eerste leerjaar.
Jij werkt in de mechatronica of werktuigbouwkunde sector. Soms werk je in opdracht van een klant aan een bijzonder ontwerp. Bijvoorbeeld aan het automatiseren en robotisering van een warehouse voor een webwinkel. Maar je kunt ook aan de slag bij een bedrijf dat apparaten zoals printers ontwikkelt. Wat voor werkgever je ook kiest: innovatie is een belangrijk onderdeel van jouw werk. Je probeert je machines, apparaten of systemen altijd net iets slimmer en beter maken dan het vorige model. Je bent goed in organiseren en plannen en weet in detail aan de klant uit te leggen wat die kan verwachten. Of je nou achter de computer zit of ‘jouw’ installatie onderhoudt op locatie bij de klant: je werk is afwisselend en dat maakt het ook zo leuk. Geen dag is hetzelfde!
Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Dan is het advies om je aan te melden vóór 1 april. Want hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je natuurlijk van harte welkom bij ons!
Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.
Wil je hier meer over weten? Dan staat het Infopunt voor je klaar. Je kunt hen mailen via info@gildeopleidingen.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.
Twijfel je tussen opleidingen? Geef dan tijdens je aanmelding aan dat je graag een gesprek wilt. Samen met iemand van Gilde Opleidingen bespreek je dan jouw mogelijkheden. Zo hoef je je niet voor meer opleidingen aan te melden, maar kun je meteen kiezen voor de juiste opleiding.
Binnen een mbo-opleiding kies je een keuzedeel. Je kiest een vak om jouw studie verder uit te diepen. Dat kan een vak zijn dat past bij jouw opleiding, maar dat hoeft niet. Je kan de keuzedelen ook gebruiken om je te oriënteren op een andere branche. Daarnaast leer je tijdens de keuzedelen studenten van andere opleidingen kennen. Dat is wel zo gezellig!
Bij een bol-opleiding wissel je 5 dagen school af met een stageperiode. De (onbetaalde) stage is ongeveer 40% van je opleiding. Bij een bbl-opleiding werk je 4 dagen in de week betaald. 1 dag in de week ga je naar school. Je zoekt zelf een erkend leerbedrijf. Samen ga je een contract aan voor de duur van je opleiding.
Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.
Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Volg je een opleiding op niveau 1? Dan hoef je geen laptop mee te nemen, hier zorgt jouw opleiding voor. Voor niveau 2, 3 en 4 geldt: je bent zelf verantwoordelijk om een eigen laptop mee te nemen ongeacht welk leerjaar of leerweg je volgt. Kijk hier of jouw laptop nog voldoet aan de basiseisen waaraan hij moet voldoen. Heb je een laptop met specifieke eisen nodig, dan hoor je dat van je opleiding.