Veelgestelde vragen

Bij Gilde Opleidingen helpen we je graag met het beantwoorden van al je vragen. Kom je ergens niet uit? Is iets net niet duidelijk genoeg? Of wil je iets heel specifieks weten? Dat kan natuurlijk zomaar. En misschien is je vraag al eerder gesteld. In dat geval zou je hem hier moeten kunnen vinden. Staat hij er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Ben je juist op zoek naar meer praktische informatie? Bijvoorbeeld over verlof of hoe je je moet ziekmelden? Dan kun je terecht bij de praktische info!

Aanmelding

  • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Dan is het advies om je aan te melden vóór 1 april. Want hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je natuurlijk van harte welkom bij ons!

    Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

    Wil je hier meer over weten? Dan staat het Infopunt voor je klaar. Je kunt hen mailen via info@gildeopleidingen.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

  • Als je nog niets gehoord hebt over je aanmelding dan kun je terecht bij het Infopunt. Stuur daarvoor een mailtje naar info@gildeopleidingen.nl. Geef in de mail ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door. Je kan natuurlijk ook bellen via +31 88 468 20 00.

  • Zorg dat je alle persoonsgegevens bij de hand hebt, inclusief je ID of paspoort. Jouw gegevens komen in je studentendossier, dus vul alles zorgvuldig in.

  • Twijfel je tussen opleidingen? Geef dan tijdens je aanmelding aan dat je graag een gesprek wilt. Samen met iemand van Gilde Opleidingen bespreek je dan jouw mogelijkheden. Zo hoef je je niet voor meer opleidingen aan te melden, maar kun je meteen kiezen voor de juiste opleiding.

  • Waarschijnlijk is er dan iets niet helemaal goed gegaan met het toesturen van informatie. Neem dan even contact op met ons Infopunt. Mailen kan via info@gildeopleidingen.nl. Vermeld wel even je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum. Bellen kan ook via +31 88 468 20 00.

  • De plaatsingscriteria en toelatingseisen staan op de opleidingspagina van iedere opleiding onder het kopje Vereiste vooropleiding.

  • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk ook naar niveau 4. 

  • Nee, de datum van inschrijving is de datum dat je officieel als student bij ons staat geregistreerd. De eerste schooldag kan later zijn. Je krijgt daarover bericht van de opleiding.

  • Je hebt als het goed is van je mentor op je huidige school een persoonlijke code gekregen waarmee je je digitaal doorstroomdossier (DDD) kunt invullen. Heb je geen DDD? Neem dan contact op met je mentor van het voortgezet onderwijs.

    Ben jij een zij-instromer? Na aanmelding ontvang je een (automatische) bevestigingsmail, met daarin een korte instructie voor het invullen van een DDD.

    Let op: Het invullen van een digitaal doorstroomdossier is géén aanmelding.

  • Als je aan de opleidingscriteria voldoet, kan je bijna altijd aan de opleiding beginnen. Toch zijn er soms redenen waarom je aanmelding niet doorgaat. Dat kan zijn omdat er een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar is (numerus fixus) is of omdat er juist te weinig aanmeldingen zijn. Het kan dan zijn dat je de opleiding wel kan volgen, maar dan op een andere locatie. Dat kan voorkomen bij opleidingen die op verschillende locaties gegeven worden.

  • Bij een paar opleidingen hebben we een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). Dit heeft te maken met het aantal beschikbare stageplaatsen of de samenwerking met het ministerie van Defensie.

    • Aanmeldingen worden op volgorde van inschrijving behandeld. Voldoe je aan alle toelatingscriteria en ben je op tijd? Dan word je toegelaten. Het is dus belangrijk je snel en zo volledig mogelijk aan te melden.
    • Voldoe je aan de criteria maar ben je te laat? Dan word je op een wachtlijst gezet. We kijken eerst of je de opleiding op een andere locatie kan volgen. Kan dat niet, dan kun je - als er een plekje vrijkomt - alsnog de opleiding op jouw voorkeurslocatie volgen.
    • Wanneer je op de wachtlijst staat, kun je een loopbaangesprek krijgen. Want misschien is er een andere opleiding die jij ook wel ziet zitten.
  • Kan je jouw vraag over de aanmelding niet vinden? Dan kun je terecht bij ons Infopunt. Je kunt hen mailen via info@gildeopleidingen.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

Afmelden

Bbl-opleidingen

Benodigde documenten

  • De volgende documenten heb je sowieso nodig:

    • paspoort of identiteitsbewijs
    • diploma van de middelbare school; een kopie van je diploma en cijferlijst lever je zo snel mogelijk in na uitreiking.

    Daarnaast hebben verschillende opleidingen aanvullende eisen. Deze eisen vind je terug op de opleidingspagina. Heb je niet alle documenten of heb je vragen over de benodigde documenten? Neem dan contact op met ons Infopunt via info@gildeopleidingen.nl of +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

  • Je hebt van ons een brief gekregen over de benodigde documenten. Daarin staat ook een adres. Ben je de brief kwijt? Lever dan alles in bij de studentenadministratie op jouw locatie bij Gilde Opleidingen.

  • Een verklaring omtrent gedrag is een bewijs dat je je in het verleden nooit ongepast gedragen hebt. Voor een aantal stage- en leerbedrijven is een VOG (wettelijk) verplicht, bijvoorbeeld als je in de zorg of in het onderwijs stage loopt. Op de opleidingspagina van jouw opleiding kun je zien of jij er een nodig hebt. Heb jij een VOG nodig? Dan kun je die bij je eigen gemeente aanvragen. Kijk op de website van je gemeente hoe dat werkt. Ook vind je meer informatie op www.watdevog.nl.

Entreeopleidingen

  • Wij snappen dat je veel beter dingen leert door ze vooral te doen. Daarom bestaat het grootste deel van het jaar uit praktijkleren. We werken samen met grote bedrijven zoals Albert Heijn. Binnen deze bedrijven ga je aan de slag om zo het vak te leren.

Handicaps, beperkingen, achterstanden en andere uitdagingen

Lesdagen/lestijden

  • Bij Gilde Opleidingen zijn alle opleidingen onderverdeeld in 4 periodes. Voor het huidige studiejaar is dit:

    periode van  tot en met 
    1 Start schooljaar  
    2    
    3    
    4   Einde schooljaar
  • De lessen zijn tussen 8.30 uur en 18.00 uur. Dit verschilt per opleiding. De precieze tijden vind je in je lesrooster dat je krijgt tijdens de eerste schooldag.

Opleiding

  • Na jouw aanmelding heb je waarschijnlijk een automatische mail ontvangen dat je opleiding op 1 augustus begint. Dit klopt niet. Informatie over de start van je opleiding, ontvang je in een aparte mail. Start je na de zomervakantie? Dan start je in week 35. Start je op een ander moment in het jaar, dan ontvang je daar ook een aparte mail over met de daadwerkelijke startdatum! 

  • Bij Gilde Opleidingen kun je flexibel instromen. Dit houdt in dat je op meerdere momenten per jaar kunt starten aan je nieuwe opleiding. Dit is afhankelijk van de door jou gekozen opleiding. Samen met jou bekijken we de mogelijkheden! 

  • Vavo is voor scholieren die in één jaar vmbo-t, havo of vwo willen halen. Interesse? Meer informatie vind je op vavo.nl.

  • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

  • Iedereen die aan de plaatsingscriteria (kijk onder het kopje Vereiste vooropleiding op de opleidingspagina's) voldoet, wordt bij Gilde Opleidingen rechtstreeks geplaatst in de opleiding naar keuze. Als uit de aanmelding blijkt dat er nog twijfels zijn (meer aanmeldingen, onvoldoende vooropleiding, beperkingen, beschikbaarheid van opleidingsplekken) krijg je een uitnodiging voor een oriëntatiegesprek met een medewerker van de betreffende school. Na afloop van dit gesprek bepaal je uiteindelijk samen met ons voor welke opleiding je je definitief inschrijft.

    Ga je een Entreeopleiding volgen? Dan krijg je altijd een gesprek, daarin wordt bepaald of je geplaatst wordt.

  • Bij een bol-opleiding wissel je 5 dagen school af met een stageperiode. De (onbetaalde) stage is ongeveer 40% van je opleiding. Bij een bbl-opleiding werk je 4 dagen in de week betaald. 1 dag in de week ga je naar school. Je zoekt zelf een erkend leerbedrijf. Samen ga je een contract aan voor de duur van je opleiding.

  • De duur van een opleiding is afhankelijk van het niveau, niet van de leerweg. Bol en bbl duren dan ook even lang.

  • De criteria zijn voor elke opleiding weer anders. We leggen op elke opleidingspagina onder het kopje Vereiste vooropleiding uit aan welke eisen je moet voldoen. Hierbij kan je denken aan de vooropleiding, een verklaring omtrent gedrag of specifieke verplichte vakken.

  • Je kunt je niet zomaar voor iedere opleiding aanmelden. Er gelden wettelijke eisen en voorwaarden. Bijvoorbeeld op het gebied van niveau van vooropleiding en of het diploma is behaald of behaald gaat worden. Als je niet standaard aan de eisen en voorwaarden voldoet, nodigen we je uit voor een oriënterend gesprek.

    Je vindt de wettelijke eisen en voorwaarden op iedere opleidingspagina onder het kopje Vereiste vooropleiding.

  • In sommige gevallen mag je een opleiding verkort volgen met een havo-diploma. Geef tijdens je aanmelding aan dat je graag een gesprek wilt. Dan kijken wij wat we voor je kunnen doen!

  • In het eerste jaar van jouw opleiding krijg je een bindend studieadvies. Een bindend studieadvies is bedoeld om te kijken of de opleiding bij je past en of je deze leuk vindt en aankunt.

    Bij een eenjarige opleiding wordt dit advies gegeven 3 à 4 maanden na de start van je opleiding. Bij een meerjarige opleiding 9 à 12 maanden na aanvang van de studie. Dit studieadvies kan positief of negatief zijn.

    Regelmatig heb je voortgangsgesprekken met je trajectbegeleider. Tijdens deze gesprekken bespreken we je studievoortgang en of deze voldoende is. Je kunt dan ook aangeven of er (persoonlijke) omstandigheden zijn die het leren op school lastiger maken. Bij voldoende voortgang is er niets aan de hand en kun je de opleiding gewoon voortzetten. Aan het einde van het schooljaar ontvang je dan een positief bindend studieadvies.

    Bij onvoldoende voortgang maakt jouw trajectbegeleider (in overleg met je docenten) samen met jou (en eventueel je ouders) afspraken. Denk hierbij aan afspraken over de verbeterpunten die je moet laten zien en welke (extra) ondersteuning school jou hierin kan bieden. Deze afspraken leggen we schriftelijk vast in een verbeterplan (ook wel Plan van Aanpak genoemd). Als de afspraken niet of onvoldoende worden opgevolgd of je cijfers onvoldoende blijven, kan het zijn dat je een negatief bindend studieadvies krijgt. We houden hierbij zoveel mogelijk rekening met jouw persoonlijke omstandigheden. Een negatief bindend studieadvies kan betekenen dat je moet stoppen met je opleiding en op zoek moet naar een andere opleiding of uitstroomrichting. Jouw trajectbegeleider of Gilde Loopbaancentrum helpt je hierbij.

    Als je al eerder merkt dat de opleiding niet bij je past bespreek dit dan tijdig met jouw trajectbegeleider. Dan kunnen jullie samen een passende oplossing zoeken.

Opleiding verkorten of versnellen

  • Bij Gilde Opleidingen kan je sommige opleidingen op niveau 3 of 4 verkorten of versnellen. Dat kan als je eerder vergelijkbare opleidingen hebt afgerond of ervaring hebt opgedaan in hetzelfde vakgebied. Je krijgt dan vrijstelling van onderwijs én examenonderdelen. Een eventuele vrijstelling stellen we per persoon vast.

MijnGilde account en Eduarte studentenportaal

Studiebenodigdheden

  • Bestel je boeken via de knop studiematerialen op Mijn Gilde.

    Stap 1 Inloggen

    Stap 2 Studiematerialen selecteren

    • Klik op “Studiematerialen”
    • Mogelijk dat je eerst nog voor Gilde Opleidingen moet kiezen, klik dan op verder
    • Je ziet meteen in je persoonlijke overzicht alle studiematerialen die je nodig hebt
    • Selecteer de materialen die je wilt bestellen

    Stap 3 Bestellen en afrekenen

    • Plaats je bestelling
    • Je wordt automatisch naar bol.com gestuurd
    • Reken daar je studiematerialen af

    Heb je een aanvraag voor ondersteuning gedaan bij het studentenfonds, bestel dan alléén in overleg met het studentenfonds! (In verband met de zomervakantie verwerkt het Studentenfonds geen aanvragen in de periode van 24 juli t/m 19 augustus. Vanaf 19 augustus worden de aanvragen, op datum van binnenkomst, verwerkt).

  • Je boekenlijst kan je vinden via de knop studiematerialen op Mijn Gilde. Daar kun je de boeken ook meteen bestellen.

  • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Volg je een opleiding op niveau 1? Dan hoef je geen laptop mee te nemen, hier zorgt jouw opleiding voor. Voor niveau 2, 3 en 4 geldt: je bent zelf verantwoordelijk om een eigen laptop mee te nemen ongeacht welk leerjaar of leerweg je volgt. Kijk hier of jouw laptop nog voldoet aan de basiseisen waaraan hij moet voldoen. Heb je een laptop met specifieke eisen nodig, dan hoor je dat van je opleiding.

  • Nee, dat is niet nodig. Je kunt gebruikmaken van Microsoft Office 365.

  • Een nieuw schooljaar begint met nieuwe leermiddelen. Het bestellen van de boeken en andere artikelen was nog nooit zo makkelijk. Jouw leermiddelen zijn voor jou gebundeld. Klik hieronder op de tegel ‘Leermiddelen’ en bestel ze. Wij adviseren de boeken pas te bestellen medio augustus 2021.

    Stap 1 Inloggen

    Stap 2 Studiematerialen selecteren

    • Klik op “Studiematerialen”
    • Mogelijk moet je nog eerst kiezen voor Gilde Opleidingen, klik dan op “verder”
    • Je ziet meteen in je persoonlijke overzicht alle studiematerialen die je nodig hebt
    • Selecteer de materialen die je wilt bestellen

    Stap 3 Bestellen en afrekenen

    • Plaats je bestelling
    • Je wordt automatisch naar bol.com gestuurd
    • Reken daar je studiematerialen af

    Heb je een aanvraag voor ondersteuning gedaan bij het studentenfonds, bestel dan alléén in overleg met het studentenfonds!

Studiekosten en andere geldzaken

  • Ben je 16 of 17 jaar dan betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar

    2024-2025:

    cursusgeld bbl

    • 295,-- per jaar voor niveau 1 en 2
    • €715,-- per jaar voor niveau 3 en 4

    Lesgeld bol

    • €1.419,-

    Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

    Daarnaast maak je extra kosten voor leermiddelen en excursies. Deze kosten staan vermeld op de opleidingspagina's op deze website.

  • Volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan heb je waarschijnlijk - ook al ben je nog geen 18 jaar - recht op een studentenreisproduct (OV), oftewel gratis reizen in het weekend of doordeweeks. Op de website van DUO lees je hier alles over.

  • Als je een mbo-opleiding volgt, heb je recht op studiefinanciering. Daaraan zijn wel een paar voorwaarden verbonden. DUO legt dat makkelijk uit op haar website. Wil je nog meer uitleg? Bel dan naar +31 505 997 755.

  • Bovenop de basisuitrusting school (zie faq Wat betekent basisuitrusting school?) en onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik (zie faq Wat betekent onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik?) kan de school extra activiteiten of faciliteiten aanbieden. Deze zijn vrijwillig, niet noodzakelijk voor het volgen van de opleiding en het behalen van een diploma, maar hebben wel een meerwaarde voor de opleiding. Hiervoor kan de school een bijdrage vragen. De keuze om hiervan gebruik te maken is aan jou en kan niet verplicht worden gesteld.

    Tijdens een informatiebijeenkomst worden de kosten besproken. Ben je daar niet bij geweest? Neem dan even contact op met het Infopunt. Dat kan gemakkelijk per mail info@gildeopleidingen.nl. Zorg wel dat je je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum vermeldt. Bellen kan ook via telefoonnummer +31 88 468 20 00.

  • Als je meer dan € 200,- moet betalen, kan dat in termijnen. Hiervoor download je het formulier doorlopende machtiging. Mail het ingevuld en ondertekend binnen 14 dagen na factuurdatum naar debiteuren@rocgilde.nl

    Bedrijven kunnen niet in termijnen betalen.

  • Het Gilde Studentenfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die financiële ondersteuning nodig hebben om een opleiding te kunnen volgen:

    • Je bent jonger dan 18 jaar en wilt een bol opleiding volgen en je kunt aantonen dat jouw ouders/ verzorgers onvoldoende financiële middelen hebben waardoor jij niet de opleiding kunt volgen die jij wilt. Een inkomenstoets wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Leergeld. De aanvraag voor de toets dien je altijd zelf te doen via de website van Leergeld. Elk schooljaar opnieuw!
    • In uitzonderlijke gevallen kun je aanspraak maken op het Studentenfonds, wanneer je een BOL student bent van 18 jaar of ouder en kunt aantonen dat je onvoldoende financiële middelen hebt (ondanks studiefinanciering/aanvullende beurs). Een inkomenstoets is voorwaardelijk.
    • Wanneer je bol student en reeds in een opleiding bent en als gevolg van bijzondere omstandigheden (ziekte, zwangerschap, handicap of familieomstandigheden) aantoonbaar studievertraging oploopt en geen recht (meer) hebt op een basisbeurs. Dit is niet leeftijdsgebonden.
    • Als je je als student bestuurlijk/maatschappelijk inzet in het belang van de school en financieel nadeel ondervindt omdat je niet of minder kunt bijverdienen.
    • Als je lid bent van de Studentenraad. Je kreeg van Gilde al een vergoeding voor je deelname. Dat blijft zo, alleen wordt dit nu meegenomen in deze wetgeving..

    Let op: Ben je op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding, dan krijg je studiefinanciering. Uit deze inkomsten en eventuele inkomsten uit werk kun je onderwijsbenodigdheden betalen. Denk je dat het financieel echt niet lukt, dan kunnen we samen kijken of we je kunnen helpen. Er zal in dit geval altijd eerst een inkomenstoets worden uitgevoerd.

    Gilde Opleidingen kan boeken en andere leermiddelen (zoals licenties of beroepskleding), de schoolnota of een laptop (mee)financieren. Dat stemmen we samen met jou af, zo kunnen we het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.

    In het geval van studievertraging of maatschappelijke inzet is de vergoeding maatwerk en gebaseerd op het wettelijke minimum (jeugd) uurloon voor de periode waarin de vertraging of je maatschappelijke activiteit plaatsvindt.  De Commissie Studentenfonds zal je aanvraag beoordelen.

     

  • Soms heb je recht om geld terug te krijgen wanneer je (eerder) stopt met je opleiding.

    • Als je vóór 1 mei klaar bent met je bbl- of bol-opleiding heb je recht op teruggave van het te veel betaalde lesgeld. Stuur hierover een mail naar bureaufacturatie@rocgilde.nl.
    • Gestopt met je bbl-opleiding? Dan heb je soms recht op (gedeeltelijke) teruggave van het cursusgeld. Stuur een mail naar bureaufacturatie@rocgilde.nl.
    • Gestopt met je bol-opleiding? Dan heb je soms recht op (gedeeltelijke) teruggave van het lesgeld. Lees hierover meer bij DUO.
    • De sectorspecifieke kosten krijg je in sommige gevallen (gedeeltelijk) terug als je stopt met de opleiding. Neem contact hierover op met de contactpersoon op de factuur.
  • In het eerste jaar van je mbo-opleiding, kun je kijken of de opleiding bij je past. Als dit niet het geval is en je stopt vóór 1 februari (en je studiefinanciering ook), hoef je de basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct niet terug te betalen. Dit heet de eerstejaarsregeling. Voor meer informatie zie DUO

  • Wij kunnen de factuur naar het bedrijf sturen. Vul hiervoor een betalingsverklaring in. Deze wordt standaard meegeleverd met de praktijkovereenkomst. Zorg wel dat deze vóór de start van de opleiding is ingevuld, ondertekend én opgestuurd naar debiteuren@rocgilde.nl.

  • Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten uit deze regeling:

    • Gereedschappen en verbruiksmaterialen worden betaald door de school. Voor de opleidingen Kok en Wellness en Beauty adviseren we anders. Daarover lees je meer in de faq's hieronder.
    • Beroepskleding koop je zelf.
    • Voor opleidingen op niveau 3 en 4 en sommige technische niveau 2-opleidingen heb je een laptop nodig. Klik hier voor een overzicht van de eisen.
    • Vrijwillige vakschoolbijdragen zijn bedoeld voor excursies en andere extra activiteiten. Deze zijn vrijwillig. Als je niet wilt deelnemen aan de activiteiten krijg je een alternatief lesprogramma aangeboden. Je opleiding geeft je een overzicht van de activiteiten en de bijbehorende kosten.
    • Heb je onvoldoende financiële middelen, dan kan het Studentenfonds misschien helpen. Samen met Stichting Leergeld kijken wij of we iets voor je kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:
      • Gilde Opleidingen geeft je de benodigde leermiddelen
      • Gilde Opleidingen kan voor specifieke kosten een tegemoetkoming verstrekken
      • Gilde Opleidingen scheldt de opleidingsspecifieke kosten kwijt. 
    • Extra: Gilde Opleidingen heeft bovenop de regeling ‘schoolkosten’ een boekengarantie. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), neemt Gilde Opleidingen tegen kostprijs terug. Melding van niet gebruikte boeken kun je doen bij het Meldpunt Leermiddelen.
  • Het ministerie van OCW introduceert de term ‘basisuitrusting school’: dat wat jij nodig hebt om op school de opleiding te volgen en het examen te doen (inclusief gereedschappen). De regel is dat de school hiervoor zorgt. Gereedschap en verbruiksmaterialen om je opleiding te volgen zijn beschikbaar op school.

    Dit houdt in dat er bijvoorbeeld hout is om te bewerken en te bouwen, metaal om mee te werken, koks en bakkers krijgen hun ingrediënten. Wij brengen hiervoor dus geen kosten in rekening. Ook het benodigde gereedschap om in je opleiding mee te werken is beschikbaar.

    Sommige gereedschappen horen zo sterk bij de uitrusting van de toekomstige vakman/vrouw dat wij adviseren deze wel in eigen bezit te hebben. Op basis van vrijwilligheid kunnen deze zelf aangeschaft worden. Denk bijvoorbeeld aan de gereedschapskist voor technici, messen voor de koks of scharen voor de kappers. Het zijn gereedschappen die je als toekomstig professional nodig hebt en die je nog jaren gebruikt als je eenmaal aan het werk bent.

  • Voor deze opleidingen adviseren we de aanschaf van voorgeschreven materialen. Deze worden vooraf met de betreffende studenten gecommuniceerd. Met name vanuit hygiënisch oogpunt is het gewenst gereedschappen en materiaal in eigen bezit te hebben.  

  • Voor de koksopleidingen adviseren we de aanschaf van een eigen messenset. Dit is op vrijwillige basis. Voor nieuwe studenten: ga nog geen messenset aanschaffen. In de eerste week van je nieuwe opleiding informeren we je over de mogelijke aanschaf van een eigen messenset. 

  • Dit kunnen zijn: boeken, softwarelicenties en een laptop. Hier horen ook sport- en werkkleding, veiligheidsschoeisel en -bril bij. Die koop je zelf en blijven van jou.

    Beroepskleding schaf je zelf voor persoonlijk gebruik aan. Je hebt die nodig in je beroep, zowel in de opleiding als tijdens stage. Bepaalde beroepen vragen immers beroepskleding, die aan specifieke eisen moet voldoen (onder andere wat veiligheid betreft). Denk ook aan veiligheidsschoenen, veiligheidsbrillen en dergelijke. Ook vanuit het oogpunt van hygiëne is het niet wenselijk te werken met kleding/schoenen in bruikleen vanuit school. Je opleiding adviseert je over de aanschaf van de kleding en in een aantal gevallen bieden we een collectieve aankoop. Je bent niet verplicht van dit aanbod gebruik te maken.

    Voor sommige opleidingen heb je een laptop nodig. In al onze opleidingen op niveau 3 en 4 is een laptop een zeer gewenst (in een aantal techniekopleidingen ook voor niveau 2). Nieuwe aanschaf is echter geen must. In veruit de meeste gevallen voldoet jouw huidige laptop. Klik hier voor de eisen van de laptop.

    Boekengarantie. Deze staat los van de door de minister aangekondigde regeling, maar is een garantie die we jou bieden. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), worden door Gilde Opleidingen tegen kostprijs teruggenomen. Daarmee willen we aan jou als student in ieder geval de garantie bieden dat je geen onnodige boeken koopt. We kennen bij Gilde Opleidingen het Meldpunt Leermiddelen, waar studenten met ideeën en klachten over leermiddelen terechtkunnen. 

Overig

  • Bij Gilde Opleidingen kun je gratis gebruikmaken van een kluisje voor het opbergen van spullen.
    Dit kan zolang je de opleiding volgt. Je betaalt eenmalig een borg van €15,- die na inlevering van
    de sleutel wordt terugbetaald.

    Je bent zelf verantwoordelijk voor spullen die je opbergt in je kluisje. Let daarom goed op je spullen
    en bewaar hierin niets van waarde. De kluisjes zijn bedoeld om spullen tijdelijk in op te bergen en
    mogen niet gedeeld worden met een medestudent. Gilde Opleidingen is niet aansprakelijk voor diefstal
    van eigendommen die je opbergt in het kluisje. Gilde Opleidingen mag te allen tijde de inhoud
    van de kluisjes controleren. Ook kan de politie dit doen. 

Topsportbeleid

    • Voor studenten met een topsportstatus faciliteert Gilde Opleidingen een maatwerkprogramma dat probeert om de combinatie van een opleiding en topsport (duale carrière) mogelijk te maken. Dit wordt vastgelegd in een document “maatwerkafspraken topsport” genaamd.
    • De student ontvangt begeleiding van de door Gilde Opleidingen aangestelde topsportcoördinator. 
    • Voor de student die gebruik maakt van het topsportbeleid zijn naast de maatwerkafspraken voor topsport dezelfde rechten en plichten van toepassing zoals opgenomen in het geldend studentenstatuut, examenreglement en vrijstellingenbeleid voor alle studenten van Gilde Opleidingen.        
  • Studenten binnen Gilde Opleidingen met een van de onderstaande statussen kunnen gebruik maken van de topsportregeling:

    • Studenten met een NOC*NSF-status of een talentstatus van de bond.
    • Studenten die hun sport beoefenen op het hoogste nationale of internationale niveau in hun leeftijdscategorie en (nog) geen NOC*NSF-status hebben of deze niet kunnen krijgen, omdat de bond niet is aangesloten bij NOC*NSF.

    Een student ontvangt een topsport(talent)status van de betreffende sportbond waar zijn of haar sport bij aangesloten is. Bij twijfel over de status kan er met de desbetreffende sportbond contact worden opgenomen.

  • NOC*NSF erkent de volgende topsport- en talenten statussen:

    • A-status
    • Selectiestatus
    • HP-status (High Potential)
    • Bondsstatus
    • IT (Internationaal Talent)
    • NT (Nationaal Talent)
    • Beloftestatus
  • Stap 1: De student meldt zich aan bij de opleiding naar keuze als topsporter.

    Stap 2: De topsportcoördinator wordt ingeschakeld bij de intake van de student.

    Stap 3: De student wordt door de topsportcoördinator geïnformeerd over de procedure van de aanvraag.

    Stap 4: De topsportcoördinator stelt vast of er aan de criteria van topsport wordt voldaan.

    Stap 5: De topsportcoördinator vult met de student en de betreffende opleiding de maatwerkafspraken van topsport in.

    Stap 6: De teammanager van de betreffende opleiding van de student accordeert de maatwerkafspraken.

    Stap 7: De topsportcoördinator monitort in samenspraak met de opleiding het nakomen van de afspraken.

  • Niet per definitie. Je kunt altijd een gesprek aangaan met de mentor van je opleiding. De opleiding kan dan kijken naar eventuele mogelijkheden, maar bied geen garantie. Eventueel wordt vanuit de gekozen opleiding advies gevraagd aan de topsportcoördinator.